Assens Folkedansere

U n g a r n  2006

    Se billeder fra turen
 

Assens Folkedansere tog til Ungarn april/maj 2006 – artikel af Torild Aasen til DHL

Heldige var vi, da vi blev opfordret til at tage med som musikere til Assens Folkedanseres tur til Ungarn. Undertegnede lovede at lave en lille rejsebeskrivelse, men jeg hader opremsninger af datoer og klokkeslæt.

Vi samledes i Assens torsdag eftermiddag og blev kørt i bus til Fredericia, hvor vi skulle med tog til Hamburg og derefter med ”sovetog” til Budapest. Sikke en tur…. Forestil dig hvor meget bagageplads der behøves til 20 folkedanser samt harmonika og violin + normal bagage!!!!

Vi lignede en flok der aldeles pludselig var blevet smidt på gaden.

Bortset fra et enkelt tyveriforsøg i Hamburg, gik rejsen strygende indtil vi skulle ind på det ungarske sovetog. 6 mands kupeer, hvor vi sad i lav højde - tre og tre ovenfor hinanden med knæ-flet, klap-ned senge – tre sovebrikser i højden, og et lillebitte bagagerum ind over gangen udenfor kupeen. Vi forsinkede togets afgang – og da det endelig måtte starte, stod vi udenfor vore kupeer fordi bagagen fyldte det hele. En flink togbetjent gav os en ekstra kupe til bagagen – derefter sænkede roen sig over gruppen.

Vi blev hentet med guide og bus og fik en rundvisning i Budapest inden køreturen til Szeged. Her boede vi på en kostskole, der var blevet vandrehjem i anledning af den vandrefestival vi var inviteret ned til.

Efter en nats tilvending på tynde madrasser, skulle vi i dragter o med musik, gå i optog i en lille landsby, hvor festivalen startede. Hestevogne, dans og musik, glade børn og SOMMERVEJR, samt pragtfuldt ungarsk øl – jo stemningen var rigtig god. En børnegruppe fra Letland – fantastisk optræden – og en gruppe italienere i lømmelalderen (11 til 60 år gamle) var også med i vandrefestivalen. Disse tre grupper tog til den ene landsby efter den anden – og i den enkelte landsby, blev der i tillæg optræden af lokale kunstnere.

Vi besøgte et termalbad – et af de mange kursteder Ungarn er kendt for – og blev forkælet i alle ender og kanter, for næsten ingen penge.

Børnene fra Letland (Riga) og vi danskere brugte et par aftener på udveksling af dans og musik. Hold fast hvor havde de bare let for at lære nye danse…. Det var værre med vor gruppes indlæring, aldersforskellen – gennemsnitlig ca. 50 år ældre – var vel en væsentlig årsag J

Vinsmagning, rideskole og lokale værtshus blev vel modtaget af vore grupper – og da vi var på vej hjem, var vi rigtig mætte af oplevelser og de lækreste ungarske supper.

Madrasserne i sovetoget, virkede ligefrem luksusagtige, og vi var efterhånden blevet eksperter i håndtering af bagage. Lige bortset fra at vi glemte at stige ud på Hamburg Hauptbahnhof, og dermed fik kørt et par ekstra stationer frem og tilbage, var hjemturen problemløs. Alle kaffedrikkerne var lykkelige over den første ”rigtige” kaffe, og de unge havde travlt med at finde pomfritter.

Vi fik en invitation med til andre danske folkedansere, med interesse for denne vandrefestival. Kontakt os, hvis I har interesse – men husk… de andre grupper var virkelig dygtige, så totur fra Vejle er ikke nok.

Tak for en fantastisk god oplevelse! – Mange hilsener fra Torild & Ninna Aasen (musikerne)